Wanneer je visvoer verpakt, bestemd voor de Amerikaanse markt, moet je altijd zorgen dat je de juiste richtlijnen volgt omtrent de verpakking. Juist betekent hier conform met de federale wetgeving, of de wetgeving van staten waar je product wordt verkocht. Afhankelijk van de hoeveelheid kan dit om alles gaan, van het gewoonlijke papieren etiket op de bodem van een zak van 50 pond, tot specifieke vereisten dat het label een bepaald percentage van de volledige verpakking moet innemen. Deze regelgeving bepaald ook welke info op het etiket moet verschijnen om de consument te informeren. Hier volgt een kort overzicht van de vaakst voorkomende richtlijnen voor visvoer verpakkingen, op federaal en op staat vlak.

fish feed pellets

Zijn uw labels conform?

De vereisten voor dierenvoeder labels van het U.S. Food and Drug Administration (FDA) zijn simpel maar kunnen verwarrend zijn vanwege hun dubbelzinnigheid. De website van de FDA zegt dat “een label op de verpakking van dierenvoeder info moet bevatten die het product beschrijft en details die nodig zijn om het voedsel correct en doeltreffend te gebruiken.” De eigenlijke federale regel, terug te vinden in Titel 21 CFR 501, biedt heel wat meer informatie.

Vereiste labelinfo in meeste staten

De federale wetgeving geeft consumenten niet alle nodige info om de voeding te optimaliseren bij de vissen die ze voeden. Daarom hebben de meeste staten additionele vereisten. Deze kunnen meestal gevonden worden op de website van die staat haar ministerie van landbouw. Hieronder volgt een lijst van de vereisten voor de meeste staten. Hou er dus zeker rekening mee dat dit kan afwijken van de staat waar uw producten verkocht worden.

  • Merknaam: Deze onderscheid jouw specifiek aquafeed product van andere gelijkaardige producten of producten met eenzelfde naam.
  • Productnaam: De naam van het product. Wat verkoopt u? Is het algemeen visvoer of gespecialiseerd voor een bepaalde soort?
  • Doelstelling: Wat is het doel van uw visvoer? Deze verklaring moet bevatten voor welke vissoort het voedsel bestemd is en in welke situatie het dit voer moet krijgen.
  • Gegarandeerde Analyse: Wat zijn de minimumvereisten van het visvoer? Wat zit er gegarandeerd in, zoals vetten, proteïnen en andere nutritionele informatie.   
  • Ingrediëntenlijst: Wat zit in jouw visvoer? Hier moeten letterlijk alle ingrediënten komen.  
  • Gebruiksaanwijzing: Hoeveel visvoer moet gevoed worden en hoe vaak? De gebruiksaanwijzing geven de gebruiker duidelijke instructies zodat ze de juiste hoeveelheid visvoer kunnen toebrengen.   
  • Waarschuwingen: Zijn er situaties waarin uw visvoer beter niet gebruikt worden, zoals tijdens het kweken of andere gevoelige momenten in de levenscyclus van de vis?
  • Naam en adres van de producent: Dit is de naam van je bedrijf en de contact informatie. Wanneer problemen zich voordoen moeten consumenten en overheidsinstanties u kunnen bereiken.  
  • Hoeveelheid: Hoeveel wordt aangekocht? Voor visvoer wordt dit bepaald op gewicht.

Andere informatie die je kan toevoegen

Veel bedrijven die visvoer produceren kiezen ervoor het absolute minimum aan info op de labels te plaatsen. Anderen proberen hun verkoop op te krikken door meer info aan het label toe te voegen. Dit is een uitgelezen kans voor een marketing departement. Gebruik je enkel organische of ook natuurlijke voedselvoorraden in je visvoer? Werd het ontwikkeld om de groei te versnellen door de toevoeging van hoger percentage aan proteïnen of door proteïnen toe te voegen die makkelijk te verteren zijn? Als je recept je product speciaal maakt, moet je dit verschil op een doeltreffende manier aan de klant brengen.

Wanneer je visvoer produceert wil je snel en gemakkelijk de juiste label informatie genereren. Adifo’s allesomvattende voeder formulatie software gaat dit proces automatiseren, waardoor het makkelijk wordt te voldoen aan de label vereisten. Contacteer ons vandaag nog om meer te weten te komen over uw mogelijkheden.