Hoe goed ze ook zijn voorbereid, producenten van veevoeder kunnen steeds geconfronteerd worden met onverwachte omstandigheden die het productieproces grondig verstoren. Weersomstandigheden, bijvoorbeeld, bepalen vaak de kwaliteit van ingrediënten en vervolgens ook de samenstelling van voeder recepten en het dieet van de dieren.

 

lab check plant

Het klimaat als spelbreker

In november verscheen een artikel op de FeedNavigator website van Aerin Einstein-Curtis. Daarin schrijft ze hoe nat lenteweer in de USA ervoor zorgde dat bepaalde gewassen pas veel later geoogst werden. Deze vertraging zorgde voor een daling in de kwaliteit van de geoogste gewassen. Dit betekent dat specifieke voeders niet de juiste hoeveelheid nutriënten levert aan de dieren.  

Einstein-Curtis nam een interview af met Keith Johnson, professor in de landbouwkunde en voederspecialist aan Purdue University. Hij waarschuwt producenten, specifiek in het Midden-Westen van de USA, om bewust te zijn van deze dreiging. Johnson verklaart ook wat de gevolgen zijn voor het vee wanneer onvoldoende nutriënten worden opgenomen. Dit kan namelijk leiden tot veranderingen in de lichamelijk conditie, wat op zich dan weer kan zorgen voor een algemene zwakheid, slechte conceptie en melkproductie. Deze problemen kunnen realiteit worden in 2020 en zelfs 2021. Voeder producenten en boeren worden aangemaand deze storingen pro-actief aan te pakken. 

Link kwaliteitscontrole met software voor rantsoen balancering

Het artikel verklaart wat de beste en goedkoopste manier om dit tegen te gaan: de kwaliteit van alle verschillende voeders en hooi testen die in voederproducten gebruikt worden. Een groter begrip van de voederkwaliteit en nutriënten inhoud helpt producenten met het beter toewijzen van voeders van hoge kwaliteit wanneer de nutritionele noden het hoogst liggen, zonder toegevoegde voeder supplementen te gebruiken. Een gedetailleerde kwaliteitsanalyse helpt nutritionisten ook bij het balanceren van een rantsoen tegen de laagste kost. Het geeft namelijk advies over welke goedkope voeder ingrediënten kunnen gebruikt worden om de energie en proteïne behoefte te balanceren in voeder producten voor de productie van melk of vlees. 

De BESTMIX® Sample Basket voor efficiënte kwaliteitscontrole

BESTMIX® is Adifo's software oplossing voor voeder formulering en rantsoen berekening. BESTMIX® bevat een Sample Basket die automatisch de faciliteiten van de gebruiker gaat verbinden met verschillende labo's en het toelaat om makkelijk samples te verwerken. Kwaliteitsdata op een efficiënte manier gebruiken is cruciaal om goedkope rantsoenen van de hoogste kwaliteit te berekenen en formuleren. 

De Sample Basket maakt het overbodig om labo data, verkregen uit samples, manueel in te voeren. De sample basket bevindt zich in de cloud en is direct toegankelijk voor labo's, adviseurs en boeren. Heel wat labo's werken momenteel al samen met Adifo, zoals Eurofins, Rock River, Dairyland Lab, DiaryOne, Agri Analyse, CVAS, ServiTech, Masterlab en Nutriopt tot nu toe, met nog meer die volgen. Werken met de sample basket brengt heel wat voordelen met zich mee. Het spaart tijd en geld uit, laat het boeren en adviseurs toe om efficiënt te werken en zorgt ervoor dat gebruikers meer samples kunnen verwerken in minder tijd. Daarbovenop biedt de sample basket de mogelijkheid om meerdere geavanceerde samples te verwerken, gemiddelden te nemen, bepaalde samples uit te sluiten, etc. 

BESTMIX® voor kwaliteitscontrole in de voederindustrie

De Sample Basket is één van Adifo’s vele oplossingen die de producent ontlast bij kwaliteitscontroles. BESTMIX® Quality Control is Adifo’s gecentraliseerde platform voor het opslaan van kwaliteitsdata. Externe en interne data van staal- en kwaliteitscontroles wordt hier direct opgeslagen. Dit geeft gebruikers één single source of truth. BESTMIX® Formulation as a Service daarentegen is een platform dat zich in de cloud bevindt. Het vergemakkelijkt de uitwisseling van data en verbetert het contact tussen formulatoren, nutritionisten en voeder adviseurs. De Sample Basket importeert makkelijk data in BESTMIX® Quality Control. Deze kan vervolgens gedeeld worden met alle relevante partijen door het cloud platform BESTMIX® Formulation as a Service. Plaats uw vertrouwen in formulatie software die assistentie biedt in het gehele productie proces van voeder producten. Vertrouw op BESTMIX®!