Nutri-Score, ook belangrijk voor u?

De verplichte verklaring van de nutritionele waarden op verpakkingen van voeding begeleidt consumenten in het selecteren van de juiste producten. De gezondste producten kiezen is echter nog steeds niet gemakkelijk. Om de stijging in voedsel gerelateerde ziektes aan te pakken, stellen meerdere stakeholders al enkele jaren voor om het kiezen van gezonde producten makkelijker te maken. Een concreet voorstel, dat steeds populairder wordt, is voedingswaardeetikettering op de voorzijde van de verpakking. Hierdoor hebben verschillende landen Nutri-Score al aanvaard. Dit systeem, met 5 stoplicht kleuren en 5 letters, wordt nu gebruikt in Frankrijk, Spanje, Portugal en sinds augustus 2018 ook in België.

Nutri-Score wordt aanzien als een behulpzaam en leesbare gids for consumenten die gezondere voedingskeuzes willen maken rechstreeks in het verkooppunt. Toch heeft een systeem dat je onmiddellijk kan aantonen of een product gezond is of niet ook zijn beperkingen. Met de grootte van de porties wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden. De score slaat slechts op 100 gr of 100 ml van een bepaald product. Het systeem maakt wel een onderscheid tussen de aard van de producten, zoals tussen dranken, kazen en olies. In Nederland zijn de bevoegde instanties nog wat terughoudend om een syteem te introduceren dat gebaseerd is op kleurcodes. Alhoewel de weerstand afneemt, is het nog steeds niet duidelijk of Nederland het Nutri-Score systeem zal introduceren. Een aangepaste versie, aangepast aan de vereisten van de Nederlanders, kan later nog worden uitgebracht.  

Nutri-Score label example

Wat is Nutri-Score?

Het Nutri-Score system maakt gebruik van een kleurenschaal die reikt van groen tot rood. Een groene markering duidt een gezond product aan terwijl een rood label wijst op producten die slechts ‘sporadisch mogen gebruikt worden’. Elke kleur wordt ook gecombineerd met een letter die overeenstemt met de ‘gezondheids-score’ van het product. The kleur en letter aanduiding worden gebaseerd op het Ofcom algoritme. Voordelig aan dit soort label is dat het niet enkel rekening houdt met ‘ongezonde’ producten of nutriënten. Naast de totale hoeveelheid suiker, verzadigde vetzuren, zout en calorieën, houdt het systeem ook rekening met de meer positieve nutriënten zoals vezels, proteïnen, fruit en groenten.  

Hoe werkt het?

De score van een product hangt af van de nutritionele kwaliteit van de volledige compositie. Door de scores van de individuele nutriënten te combineren, kom je tot het totale cijfer. Gebaseerd op dit nummer krijgt het product vervolgens een kleur en letter toegewezen: A, B, C, D of E.

Nutri-Score example how it works

Hoe lossen we dit op in BESTMIX® Recipe Management?

BESTMIX® Recipe Management assisteert gebruikers in het berekenen van de Nutri-Score door de nodige formule te installeren in de Equation Manager. Op basis van de resultaten van deze berekening kan vervolgens de score worden gevisualiseerd op de productspecificaties en ook gebruikt worden als een basis voor labels. Ook verlangen consumenten steeds meer informatie over het aangekochte voedsel. Dit element toevoegen aan het label kan voordelig zijn wanneer het product op de markt verschijnt. Een bijkomend voordeel is de snelheid waarmee dit kan worden opgezet. Er is geen lange implementatie of opleidingsmoment nodig. Deze simpele add-on geeft je labels een nieuwe dimensie zonder dat dit enige inspanning vereist.

Nutri-Score Bestmix label example

Contacteer ons voor meer informatie of als u de Nutri-Score berekening onmiddellijk wil toevoegen!