Een van de grootste kosten voor een agrarische onderneming is voeder. Het juist voeder kan het verschil maken tussen een kalf kweken deze maand of enkele maanden later. Het zorgt ervoor dat kippen snel volgroeid geraken. Het helpt schapen prachtige wol te produceren in plaats van een onverkoopbaar boeltje. Maar hoe balanceer je stijgende voederkosten en een superieure productiviteit? Door je voederefficiëntie te verbeteren.

koeien in de wei inline

Minimaliseer verlies van stikstof 

Waarom is de minimalisatie van stikstof-verlies zo belangrijk? Stikstof is het sleutelingrediënt in aminozuren en proteïnen. Deze zorgen ervoor dat dieren sneller volgroeid worden en hun optimale productie bereiken. Ze gaat echter vaak ook door de spijsvertering om vervolgens te worden uitgescheiden, wat voor een verlies zorgt. Melkkoeien gebruiken vaak slechts 25% van de opgenomen proteïnen in hun melkproductie. Alhoewel de boer de mest kan gebruiken op het veld om zo de extra hoeveelheid stikstof bij te houden, toch kan dit, via de afvloeiing van regenwater, in waterwegen terecht komen, algenbloei veroorzaken en zo de waterweg onvruchtbaar maken.  

Hou de nutritionele balans in de gaten

Vee gaat sneller groeien en het volledig potentieel bereiken wanneer het voer de juiste nutriotionele balans heeft. Dit betekent dat vee sneller zal groeien tot een productieve grootte wat de algemene voederkost laat dalen. Het kan verleidelijk zijn om goedkopere, op energie gefocuste, voer ingrediënten te vervangen door duurdere proteïnen. Dit voordeel in voerkosten is van korte duur aangezien het langer duurt eer dieren volgroeid zijn. Door veevoer te voorzien van betere kwaliteit hebben dieren minder lang behoefte aan dit voer terwijl de vertraagde maturiteit bij slecht gevoede dieren duurder zal uitdraaien op langetermijn.

Wat zegt de genetica?

De algemene voerformules voor vee klassen bieden niet steeds de juiste combinatie voor de specifieke populatie in kwestie. Zelfs binnen eenzelfde soort vee kan er een groot verschil zijn in de nutritionele noden van ras to ras. Een fokker van Suffolk schapen gebruikt een rantsoen dat meer proteïnen bevat omdat schapen heel wat proteïnen nodig hebben om snel volgroeid te worden. Het traag groeiende Shetland schaap, dat fijne wol produceert, heeft geen behoefte aan veel proteïnen door de kleine gestalte and trage groei. Ze krijgen vaak slechts kleine hoeveelheden graan om ziektes te voorkomen die gelinkt zijn aan een te vette lever.  

Kijken naar vorm en additieven

Waarom is paardenhaver geribbeld? De vorm van voer veranderen maakt het vaak makkelijker verteerbaar, wat een verhoogde voerefficiëntie teweegbrengt. Er is een hele reeks aan voeradditieven die worden gebruikt om de opname, voeding en darmgezondheid te verbeteren en zo ook de voeder efficiëntie te verhogen. Wat werkt voor een herkauwer, kip of varken werkt niet altijd voor andere veesoorten. Het is belangrijk om bij te houden wat wel en niet werkt voor uw type vee.

Door je voederefficiëntie te verhogen met deze strategieën wordt het juiste voer in de juiste situatie gebruikt. Dit heeft een positieve invloed op de resultaten. Maar wat als je nood hebt aan een gespecialiseerde mix voor een specifieke probleem? Een eerste optie is om nieuwe rantsoenen te creëren met voederformulatie. Je kan ook voedersoftware gebruiken om trage veranderingen aan te brengen met de receptuurbeheer software. Het is de taak van Adifo Software om de juiste oplossingen aan te leveren voor de specifieke voeder noden van de klant. Indien u nog vragen heeft of meer informatie wenst, aarzel niet om ons te contacteren om meer te weten te komen over onze voeder software.

Kunnen wij u helpen?

Wil u weten welk Adifo product het beste aanleunt bij wat u nodig heeft? Of wil u gewoon meer informatie over onze oplossingen? Contacteer ons en we helpen u graag verder.