Christiaan Kapper omschrijft de samenwerking met BESTMIX® Software als verrijkend. “Het is heel prettig samenwerken, aangezien beide partijen de meerwaarde voor de klant beogen. De koppeling tussen NutriControl NIR-Cloud en BESTMIX® Quality Control vormt een waardevolle aanvulling op beide toepassingen.”

NutriControl is een onafhankelijk commercieel laboratorium dat opereert in de feed-, food- en zuivelmarkt. Het onderscheidt zich door middel van de NIR-cloud, waarmee de klant vanop locatie gebruik maakt van de NIR-ijklijnen die NutriControl heeft ontwikkeld. De koppeling met BESTMIX® Quality Control zorgt voor een naadloze interactie tussen het labo en de productiefaciliteit van de klant. 

NutriControl is gespecialiseerd in analyses van voedingswaarde en voedselveiligheid in de food-, feed- en zuivelsector. De dochteronderneming van Agrifirm Group staat voor 120 medewerkers, 7 afdelingen, 90 analisten en ruim 900.000 testen. NutriControl hanteert ruim 300 testmethodes, waarvan er meer dan 90 geaccrediteerd zijn. 

BESTMIX® Quality Control stroomlijnt het kwaliteitsbeheer doorheen de volledige productiecyclus. De software bundelt de gegevens van kwaliteitscontroles in één centrale database. toetst die aan de wettelijke eisen en de eigen verwachtingen. Met gebruiksvriendelijke dashboards haal je maximale waarde uit kwaliteitgerelateerde data, wat tot weloverwogen beslissingen leidt. 

Voor alle NIR-apparaten 


Eén van de activiteiten van NutriControl is Near Infrared-analyse of kortweg NIR-analyse. Die methode maakt exact duidelijk hoeveel nutriënten een grondstof of bijproduct bevat. Een belangrijke factor voor het inzetten van die technologie is de kwaliteit van de kalibratie- of ijklijnen. Achter het op punt zetten van die ijklijnen schuilt een complex proces, met een groot aantal monsternames en statistische verwerking.  

Christiaan Kapper, Global NIR Lead bij NutriControl legt uit: “Elk NIR-toestel kent zijn eigen ijklijnen. Dat is meteen ook de reden waarom veel laboratoria zich beperken tot de dienstverlening voor één specifiek apparaat. NutriControl kiest er voor om alle frequent gebruikte NIR-toestellen in zijn portfolio op te nemen, zowel tafelmodellen als mobiele NIR-apparaten. Voor elk device stellen we unieke ijklijnen op.” 

Voordelen van de cloud 


Het was gebruikelijk om de ijklijnen lokaal met eigen metingen op te bouwen. “Je kunt op die manier niet inschatten of de ijklijnen wel doen wat ze horen te doen”, verduidelijkt Christiaan Kapper. “Daarom kiezen we voor een cloudoplossing.” Het systeem stuurt automatisch een spectrogram naar de NIR-Cloud. Aan de hand van de ijklijnen van NutriControl gebeurt een analyse van de data in de cloud. De NIR-Cloud stuurt de meetresultaten direct naar de klant. “Het grote voordeel van die methode is dat we alle metingen continu kunnen monitoren en afwijkende resultaten meteen signaleren. Zelflerende modellen en machine learning zorgen ervoor dat de kallibratielijnen nog nauwkeuriger worden en altijd up-to-date blijven”, klinkt het. 

Via BESTMIX® Quality Control verneemt de gebruiker meteen of de resultaten zich binnen de vooropgestelde waarden en toleranties bevinden. Is dat niet het geval, dan kan de vrijgave van de lading automatisch geweigerd worden.  

Integratie met BESTMIX® Software 

Voor BESTMIX® Quality Control is binnen dat traject een belangrijke rol weggelegd. “In BESTMIX® Quality Control geeft de klant aan welke monsterafname vereist is en drukt een monsterlabel met barcode af”, verduidelijkt Christiaan Kapper. “De gebruiker scant de barcode met monsternummer in op het NutriControl-platform , waarna de NIR-analyse kan starten. Wanneer de meetresultaten zijn voorspeld met de kalibratielijnen, stuurt NutriControl de resultaten via een API in real time rechtstreeks door naar BESTMIX® Quality Control, van waar die verder worden verwerkt in de interne processen van de klant. Er is dus geen manuele inbreng vereist.” NutriControl combineert op die manier zijn expertise op het vlak van ijklijnen met de doorgedreven kwaliteitscontrole via BESTMIX® Quality Control in een realtime omgeving. 

Product Manager BESTMIX® Quality Control Jeroen Beheyt besluit: “De wisselwerking met NutriControl zorgt voor een mooie kruisbestuiving. We zien zeker nog mogelijkheden voor verdere integraties, die onze samenwerking nog verder uitdiepen en onze klanten helpen nieuwe uitdagingen aan te gaan.”