Bent u werkzaam in de VS in de voeder of dierenvoeding industrie? Dan weet u hoe belangrijk het is om op de hoogte te blijven van de regelgeving omtrent recepten en recept specificaties, alsook dat u deze nauwgezet volgt. Wat nu precies van u verwacht wordt, is echter niet altijd even duidelijk want de richtlijnen van het FDA zijn ietwat ambigu. Toch kan niet voldoen aan deze regels een negatieve impact hebben op uw zaak.   

Wenst u op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rond de wetgeving over recept specificaties? Hier zijn een paar zaken die u zeker moet weten. 

Recipe specification regulations

Een paar disclaimers

Voor we verdergaan, snel enkele disclaimers: de regelgeving varieert per staat en deze post behandelt niet elke staat in detail. Wat hier staat is goed, maar geen juridisch, advies. Raadpleeg steeds het landbouw departement van een specifieke staat voor meer specifieke details.  

Daarbovenop is de wetgeving omtrent recept specificaties anders voor dierenvoeder als voor huisdierenvoeding. Deze post praat voornamelijk over de dierenvoeder. De Association of American Feed Control Officials (AAFCO) merkt op dat de wetgeving voor gemedicineerd dierenvoeder en huisdierenvoeding extra vereisten stelt dan voor dierenvoeder. Hier ligt de focus dus enkel op dierenvoeder.

De richtlijnen rond labellen van het AAFCO krijgen meer voet aan wal

Het FDA verklaarde in 2019 dat de richtlijnen omtrent labellen van het AAFCO voldoen aan de federale richtlijnen rond recept labels. Uiteraard zijn de federale richtlijnen niet de enige die je moet volgen: voorschriften van de staat uit zijn minstens even belangrijk. 

Terwijl staats richtlijnen nog variëren, aanvaarden enkele staten al het AAFCO Model Bill and Regulations. Deze set normen werd samengesteld door het AAFCO. Alhoewel ze niet perfect is voor elke staat, is deze label handleiding uit oktober 2019 de perfecte startplek voor elke nieuwkomer in de industrie.

Volgens de richtlijnen van het AAFCO moet een label al zeker de volgende elementen bevatten: 

  • merk- en productnaam 
  • Doelstelling (voor welke dieren is dit voeder) 
  • Een gegarandeerde analyse van ingrediënt groepen
  • Lijst met ingrediënten 
  • “Richtlijnen voor veilig en doeltreffend gebruik" (deze worden vaak “Feeding Directions” of “Mixing Directions genoemd)
  • Veiligheidsaanbevelingen voor mensen met geen voorkennis over hoe ze dit product veilig moeten gebruiken
  • Naam en adres van de producten en/of distributeur
  • Hoeveelheid of gewicht (standaard en metrisch) 

Zoals je kan verwachten, komt elk van deze puntjes met bijhorende punten die verklaringen of vereisten vermelden. Deze zijn allemaal terug te vinden via bovenstaande link. 

Vereisten rond gegarandeerde analyse variëren per dier en per staat

Alhoewel een gegarandeerde analyse bijna altijd vereist is, varieert het aantal specifieke elementen dat moet geanalyseerd worden op basis van het dier waarvoor het voeder bestemd is. In het voorbeeld schema van AAFCO, moet het ADF maximum percentage worden weergegeven voor melkvee, maar niet voor vleesrunderen. 

De vereisten variëren van staat tot staat. Voeder dat in verschillende staten wordt verkocht, moet aan de voorwaarden van elke staat voldoen. Dit is een hoofdreden waarom je een niet vereiste gegarandeerde analyse kan terugvinden op verpakkingen: die voedingsstof kan vereist worden in een andere staat, en door het aan het label toe te voegen, zorgen producenten ervoor dat ze geen aparte labels moeten printen. 

Voeder formulatie software zorgt voor conformiteit

Met alle complexiteit rond de regelgeving omtrent recept specificaties, kan het een uitdaging zijn voor producenten van voeder om op de hoogte te blijven van alle vereisten. Deze taak manueel uitvoeren is een intensief en onbegonnen werk.

Gelukkig kunnen we jullie een betere manier aanbieden.

Software voor receptuurbeheer, zoals we aanbieden bij Adifo, is de oplossing om alles conform en stressloos te laten verlopen. Met BESTMIX® Feed Formulation beheert u alle ingrediënten, recepten en product specificaties op een efficiënte manier. Onze veilige software centraliseert alle info. Dit zorgt ervoor dat duplicaten en tegenstrijdige recept specificaties iets uit het verleden worden.  

Meer weten?

Als voeder formulatie software een antwoord kan bieden op uw huidige problemen, contacteer ons dan vandaag nog om te ontdekken hoe Adifo u kan helpen!