Voedseletiketten verstrekken informatie over de voedingswaarde in een verpakking. Alle voedselproducenten zijn wettelijk verplicht om specifieke informatie te verstrekken over de voedingsmiddelen die consumenten aankopen zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen. De juiste etikettering van producten vormt een grote uitdaging voor voedselproducerende bedrijven. Etikettering is een complexe procedure geworden door onder meer de naleving van de wetgeving, de verwachtingen van klanten en sectorspecifieke QUID-regels.

labling

In een wereld waar tijd geld is, is het belangrijk om snel en efficiënt juiste productspecificaties te kunnen opstellen. Dit is waar de gespecialiseerde etiketteringssoftware op het toneel verschijnt. De BESTMIX-tool voor receptbeheer van Adifo Software ondersteunt R&D- en QA-afdelingen en productmanagers binnen de voedingssector vanaf het concept tot de definitieve specificaties. Bovendien helpt deze software hen om in te spelen op alle moeilijkheden die ze opmerken bij de etikettering van voedingsproducten.

Meest voorkomende etiketteringsproblemen en hun oplossingen

Wetgeving

Voedselproducenten moeten ervoor zorgen dat hun productetiketten voldoen aan de huidige wetgeving. Ze moeten echter niet alleen voldoen aan de huidig geldende wetgeving, maar ze moeten eveneens flexibel genoeg zijn om tijdig toekomstige wetgevingen in acht te kunnen nemen. Bepaalde wetten bevatten slechts kleine aanpassingen, maar andere wijzigingen hebben dan weer een enorme impact op de bestaande manier van etiketteren, zoals het geval was bij Verordening 1169/2011.

In die specifieke gevallen moeten voedselproducenten er ten volle op kunnen rekenen dat hun etiketteringstool hen de noodzakelijke functies aanreikt zodat ze tijdig kunnen voldoen aan de wetgeving.

Verwachtingen van klanten

Voedselproducenten die hun producten onder een eigen merk vervaardigen moeten aan bijkomende vereisten voldoen voor de etikettering van de producten van hun klanten.

  • Vereisten betreffende E-nummers, bijvoorbeeld de aanduiding van ‘E300’
  • Klant A wil ‘Ascorbinezuur’ zien staan
  • Klant B wil ‘E300’ zien staan
  • Klant C wil ‘Ascorbinezuur (E300)’ zien staan

Dit is een typisch voorbeeld van de verwachtingen over verschillende aanduidingen voor hetzelfde ingrediënt.

De software BESTMIX Recipe Management biedt functionaliteiten om voor elke klant reeksen alternatieve aanduidingen te beheren als aanvulling op de standaardaanduiding van het ingrediënt.

Allergenen

Allergenen worden in de ‘lijst met ingrediënten’ benadrukt: vetgedrukt, met hoofdletters, onderstreept ... Met behulp van verschillende specificatietemplates die afzonderlijk kunnen worden afgestemd, kan worden ingespeeld op het verzoek om een andere opmaak van de benadrukte woorden.

Enkele voorbeelden van de manier waarop deze templates kunnen worden afgestemd:

  • Lijst met ingrediënten in doorlopende tekst of in tabelvorm
  • Alleen percentages volgens de QUID-regels vermelden of vermelding van alle percentages
  • Afrondingsregels voor percentages

Meertalige etikettering

De specificaties van producten die in verschillende landen worden verdeeld, moeten in meerdere talen worden opgesteld.

Bij BESTMIX worden alle beschrijvingen met hun vertaling in centrale tabellen in de databank bewaard. Zo kunnen alle beschrijvingen eenvoudig worden beheerd en bijgehouden. Vertalingen kunnen op één plek worden aangepast en die aanpassingen worden vervolgens doorgevoerd in de volledige databank tot en met de definitieve productspecificatie.

Dankzij de gecentraliseerde vertalingen gaan er niet langer uren verloren aan het opstellen van nieuwe specificaties in alle verschillende talen wanneer recepten worden gewijzigd (bijvoorbeeld wanneer een ingrediënt door een ander wordt vervangen). Met een simpele ‘druk op de knop’ wordt een nieuwe versie van de specificatie aangemaakt op basis van de gegevens en beschrijvingen uit de onderliggende tabellen. Eerdere versies van specificaties worden in het archief bewaard.

Een product dat in meerdere landen verdeeld wordt, vereist specificaties in verschillende talen. 

Technische hulpstoffen

Technische hulpstoffen moeten niet worden aangeduid in een klantenaanduiding (tenzij ze allergenen bevatten), maar handelaars vragen vaak dat deze technische hulpstoffen volledig worden aangeduid. Technische hulpstoffen kunnen op 2 niveaus worden aangeduid:

  • Ze kunnen aanwezig zijn in het ingrediënt dat werd gekocht bij de leverancier. In dat geval moet de producent een bestanddeel als technische hulpstof opnemen in de ingrediëntenaanduiding (bijvoorbeeld antiklontermiddel in zout).
  • Een ingrediënt kan ook in het recept gebruikt worden als technische hulpstof (bijvoorbeeld olie op een bakplaat). In dit geval moet een ingrediënt kunnen worden aangeduid als technische hulpstof in het recept.

Met BESTMIX kan deze informatie zo volledig mogelijk worden ingevuld en kan de gebruiker kiezen om een aanduiding op te stellen met en/of zonder technische hulpstoffen.

Sectorspecifieke  QUID-regels: Aanduiding van vlees

De CLITRAVI-formule (Het Verbindingscentrum van vleesverwerkende industrieën in de Europese Unie) wordt in BESTMIX opgenomen.

Deze formule berekent de hoeveelheid vlees die moet worden aangeduid evenals de hoeveelheid overtollig vet en overtollig bindweefsel. Deze berekening wordt uitgevoerd op basis van het gehalte aan eiwitten, vet en collageen per diersoort. De maximumgehalten aan vet en bindweefsel voor elke diersoort worden vastgelegd in Richtlijn 2001/101/EG van de Commissie.

Deze formule houdt eveneens rekening met separatorvlees type 3 en type 4. Type 3 kan worden meegeteld in het totale ‘vleesgehalte’ (aangeduid als ‘waarvan xx % separatorvlees’). Type 4 zal niet worden meegeteld in het totale vleesgehalte, maar wordt afzonderlijk aangeduid.

De aanduiding kan er als volgt uitzien:

  • Indien het recept vlees en separatorvlees type 3 bevat
    • Ingredients: 50% pork meat (of which 25% mechanically separated pork meat), pork fat, pork connective tissue, spices (pepper)
  • Indien het recept vlees en separatorvlees van type 3 en type 4 bevat
    • Ingredients: 50% pork meat (of which 15% mechanically separated pork meat), pork fat, pork connective tissue, 12% mechanically separated pork, spices (pepper)

Dit zijn enkele veelvoorkomende problemen bij de juiste etikettering die in de software BESTMIX Recipe Management aan bod komen. Ondervindt u problemen met de etikettering? Neem dan contact op met onze specialist Voedingssector voor meer informatie:  kathleen.de.badrihaye@adifo.com

Kunnen wij u helpen?

Wil u weten welk Adifo product het beste aanleunt bij wat u nodig heeft? Of wil u gewoon meer informatie over onze oplossingen? Contacteer ons en we helpen u graag verder.