De worsten van Johnsonville genieten in de Verenigde Staten en ver daarbuiten een iconische status. Ralph en Alice Stayer openden in 1945 een slagerij, die ze vernoemden naar hun geboorteplaats in Wisconsin. In de daarop volgende decennia spitste de familie onderneming zich toe op de productie en verdeling van worst. Die aanpak resulteerde in een voortdurende expansie. Vandaag beschikt Johnsonville naast vestigingen in het thuisland, ook over productiefaciliteiten in Azië.  De vleesproducten zijn via verschillende verkoopkanalen – van supermarkten tot foodservice – verkrijgbaar in meer dan 40 landen. Tot de toppers behoren de braadworsten of ‘Brats’, waarmee Johnsonville 75% van de Amerikaanse markt vertegenwoordigt, Italiaanse worsten en ontbijtworstjes.

Johnsonville US

De oplossing

Bob Meyers Johnsonville

“We kozen voor BESTMIX omwille van de optimalisatiemogelijkheden tijdens zowel de aankoop- als de productiefase. De overkoepelende integratie van recepten over onze productiefaciliteiten heen, vormde eveneens een belangrijke troef”, zegt Bob Meyers, IT Business Partner Operations bij Johnsonville. “BESTMIX toonde aan dat het zijn software op onze bedrijfsnoden kon afstemmen. Dat resulteerde onder meer in de gepersonaliseerde functionaliteit BPOMS, waarmee we de formulatie op basis van realtime data bijsturen. Wat ons eveneens overtuigde om voor BESTMIX te kiezen, zijn de complementariteit met SAP en de ontwikkeling van specifieke oplossingen in BLOMS. Ze laten ons toe om verschillende batches te combineren in functie van een eindproduct met een eenduidige en uniforme kwaliteit”

De implementatie

Johnsonville en BESTMIX tekenden in 2019 de grote lijnen van de software-implementatie uit. Vandaag finaliseren beide partners de derde versie van de BESTMIX add-on voor vleesproductie, terwijl de koppeling van de productievraag aan de ingrediëntenprijzen tot verdere optimalisaties leidt.

Welke voordelen biedt BESTMIX voor Johnsonville?

Bob Meyers: “De centralisering van onze receptenformulaties resulteert in een beter overzicht voor alle betrokken actoren én meer visibiliteit op het vlak van voedselveiligheid. BESTMIX creëert een afgelijnd speelveld, waarbinnen we de nodige flexibiliteit genieten: enkel formulaties die aan de vereiste parameters voldoen, kunnen in productie. Daarnaast biedt BESTMIX ons de nodige handvaten om recepten te monitoren en te verifiëren.” Bob Meyers ziet ook verschillende voordelen binnen het aankoopproces. “We slagen er nu in om opportuniteiten op het vlak van kostenreductie sneller te signaleren en te benutten. Het helpt ons om het juiste vlees op het aangewezen moment aan te kopen. Ik stel vast dat we ook meer toekomstgericht aankopen. BESTMIX laat ons verder toe om de opportuniteitskosten te becijferen, waarbij we de genomen beslissingen afwegen ten opzichte van de opties die we links lieten liggen. Dat biedt ons waardevolle inzichten voor toekomstige aankoopoverwegingen.”

Een verhaal van samenwerking en co-creatie

Bob Meyers ervaart de relatie met het team van BESTMIX als een wisselwerking. “BESTMIX-consultants Jonatan en Filip hielpen ons om het grote plaatje in ogenschouw te nemen, zonder daarbij details uit het oog te verliezen. Ik mag gerust stellen dat BESTMIX onze formulatie richting de eenentwintigste eeuw heeft geloodst: de stap van Excel-spreadsheets in onze fabrieken naar een centrale integratie met SAP is immers niet min. En we vinden het erg fijn dat BESTMIX zijn software verder afstemt op de wensen van de klant.” In omgekeerde richting looft Filip Snauwaert van BESTMIX de input en kennisverrijking van Johnsonville. “We maakten voor het eerst kennis met de eigenheid van de Amerikaanse worstenproductie. De experts van Johnsonville hielpen ons om die markt beter te begrijpen.”

 

 


 

 

Filip Snauwaert