Net zoals je een heel dorp nodig hebt om een kind op te voeden, heb je vaak ook een heel team nodig om dat dorp te voeden. Met een groeiende wereldbevolking, die 10 miljard zou bedragen tegen 2050, wordt het belangrijk om op een effectieve en efficiënte manier plannen op te stellen die voldoende voedselproductie garanderen. Volgens sommigen bestaan deze technieken al, en zijn het bijhorende problemen, zoals afvalverwerking en de toelevering, de meer aandacht vereisen. 

enough food available future

Plannen voor de toekomst

Voeding- en voederproducenten pakken deze nood op verschillende manieren aan. Hun inspanningen om de voedselproductie, -levering en -verdeling op een efficiëntere manier te laten verlopen en de industrie te leren omgaan met mislukte oogsten en ziektes bij dieren worden heel belangrijk. 

Kwaliteitscontrole op elk niveau in de voedselketen, van het garanderen van een hogere voedingswaarde in dier- en visvoer tot het voldoen aan de strikte eisen rond labels, is een bijkomende bezorgdheid voor opinieleiders in de industrie.  

Voedingsproducenten moeten ingrediënten bekendmaken en producten voorzien van een accuraat label. Het kan echter moeilijk zijn om de eisen op te sporen en te beheren maar ook om te verzekeren dat de huidige overheidsvereisten worden nageleefd.  

Verder zijn ook opmerkingen van klanten en voedselveiligheid belangrijke kwesties waar de grootste experten in de hele voedingswereld zich het hoofd over breken. 

Het is geen makkelijke taak en vereist zowel toewijding als visie om op de hoogte te blijven van de huidige regelgeving en te anticiperen op nieuwe nationale en globale trends. Adifo engageert zich om voedingsgerelateerde bedrijven te assisteren en laten bloeien in deze complexe markt, ongeacht hun positie in de toeleveringsketen.

De nood voor een strategische oplossing

Markt onzekerheden zijn alomtegenwoordig en nemen ook elk jaar toe. Terugroepingen en voedseltekorten kwamen maar al te vaak voor in 2018 en we hebben weinig reden tot denken dat het in 2019 beter zal zijn. De discussie over de vereiste labels, toelichtingen en documentatie blijft duren. De FDA verlengde de deadlines in verband met nieuwe Nutrition Facts en Serving Size labels met bijna 2 jaar, tot 2020, voor sommige bedrijven, maar de onenigheid blijft. De FDA geeft nu ook toe dat er, naast nieuwe labels, een grootschalige inspanning moet komen in het onderwijzen van consumenten.   

Grijze zones en misvattingen vloeien nog steeds voort uit de overlappende, en soms tegenstrijdige vereisten van de FDA en USDA. Er is vaak nog te weinig overeenkomst tussen verschillende landen en tussen overheidsinstanties en federale overheden. 

De BESTMIX en MILAS oplossingen helpen om deze druk weg te nemen bij voeding- en voederproducenten. Deze geavanceerde software tools optimaliseren en beheren de data omtrent kwaliteitscontrole en beheren recepten op verschillende niveaus. De ERP oplossing behandelt de workflow in de hele toeleveringsketen. Deze tools bieden assistentie zowel nu, als in de toekomst! 

Het is duidelijk dat niet enkel de vereisten rond labels of specifieke gemengde voederrecepten de voedingsindustrieën beïnvloeden. Het is noodzakelijk dat producenten van voeding en voeder elke kans grijpen om de ontwikkeling van nieuwe producten en het bijwerken van bestaande producten in te korten. Het is ook cruciaal om grondstoffen te analyseren en evalueren om zo toekomstige terugroepingen te vermijden.

De mogelijkheid om voedsel te produceren, leveren en de kwaliteit ervan te garanderen - nu, maar ook zeker in de toekomst - valt volledig op de schouders van de voeding- en voederindustrie.  

Bij Adifo nemen we deze verantwoordelijkheid serieus.