De AVMA website kondigde aan dat er in november 2018 op zeven verschillende momenten een terugroeping gebeurde van diverse (huis)dierenvoeding producten. Dat is ongeveer twee keer per week! Kwaliteitscontrole wordt steeds belangrijker nu mensen zich steeds meer gaan hechten aan hun huisdieren en zich ook meer verbonden willen voelen met hun voedselbronnen. Kwaliteitscontrole vergt echter ook heel wat tijd, moeite en kosten van veel producenten. Hoe verhoog je de efficiëntie van de processen die kwaliteitscontrole regelen zonder de vaste kosten te doen stijgen? Een populaire optie is het verbeteren van de software die de kwaliteitscontrole regelt.

lab quality control data

Het belang van kwaliteitscontrole

Wanneer je actief bent in de voeding- en voederindustrie ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten die je aflevert. Net daarom moet kwaliteitscontrole een vitaal onderdeel zijn van de hele productie. Dit vereist natuurlijk een voortdurende controle. Allereerst controleer je de kwaliteit van grondstoffen bij inname en kijk je of deze de regelgeving naleven. Vervolgens volgt een controle van de gedeeltelijk afgewerkte producten gedurende de productie en natuurlijk ook van het afgewerkte voedings- of voederproduct dat aan de klanten wordt afgeleverd. Jammer genoeg kunnen de hieraan verbonden kosten nogal sterk uitlopen. Dit benadrukt de vereiste efficiëntie van deze stap in het productieproces nog sterker.

In een wereld waar terugroepingen van voeding en voeder zo goed als de norm geworden zijn, is er slechts 1 manier om eruit te springen en een excellente reputatie te verkrijgen: voortdurend een kwalitatief product afleveren. Dit vereist een risicobepaling en implementatie van processen die de kwaliteitscontrole uitvoeren doorheen het gehele productieproces. In de praktijk zal dit ook bepalen hoeveel monsters worden genomen op verschillende momenten tijdens de productie, de opslag en levering van het product. Dit proces genereert immense hoeveelheden data en die moet verwerkt, geëvalueerd en geanalyseerd worden. Om deze taak snel, effectief en efficiënt af te handelen heb je de juiste tool nodig.  

Kan jouw software de taak aan?

Het beste beschikbare gereedschap voor uw bedrijf is de kwaliteitscontrole software die u gebruikt. Indien deze software gedateerd is, of de grote hoeveelheden data die u moet invoeren niet langer kan bijhouden, bestaat de kans dat u achterop valt. Daarbovenop zullen de kosten die verbonden zijn aan het verwerken van de monsters aanzienlijk stijgen aangezien de loonkosten stijgen doorheen de tijd. Doeltreffende software is vereist om deze processen te automatiseren. Zo ontwikkel je het kwaliteitscontroleproces van bij het begin en voorkom je dat werknemers uren door pagina’s met data moeten scrollen om data te verwerken en evalueren.

Er zijn een paar gebieden die uw software-performance doeltreffender kunnen laten verlopen. Overweeg om alle data van de kwaliteitscontrole te centraliseren in één enkele database. Automatiseer de applicatie die de tests inplant. Definieer je steekproefplan in duidelijke en beknopte taal. Laat je logistieke software, zoals je ERP of magazijnsoftware, bepalen wanneer je het best monsters neemt. Laat je software automatisch uitschieters evalueren en verstuur automatische berichten naar stakeholders. Betrek al je data bronnen voor je analyse door middel van gebruiksvriendelijke dashboards.

Adifo's BESTMIX Quality Control

Al deze tips kunnen helpen om de bestaande software efficiënter te laten werken. Toch zal het moeilijk zijn deze over de hele lijn toe te passen tenzij je over de juiste software beschikt om dit hele proces moeiteloos te laten verlopen. Adifo’s BESTMIX Quality Control software kan omgaan met al deze best practices wat zorgt voor de meest efficiënte oplossing voor uw eisen omtrent kwaliteitscontrole. Ook u kan nu over het best beschikbare systeem beschikken door middel van een reeks geautomatiseerde communicatie opties die reageren op je productiesoftware, service labs, NIR instrumenten en ERP systemen.

Benieuwd hoe wij u efficiënter kunnen laten werken? Contacteer ons en ontdek hoe Adifo u tot dit punt kan brengen.