Tegenwoordig is technologie alom vertegenwoordigd, zelfs in agrarische omgevingen en situaties. De laatste jaren werd technologie bijvoorbeeld ingezet om de varkensproductie efficiënter te maken, betere veehouderijen te bouwen met nieuwe capaciteiten en zelfs om het graan te verbouwen dat nodig is voor de veeteelt. Technologie speelt ook een zeer belangrijke rol bij het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie van diervoeder.

In de loop der jaren hebben we meer inzicht gekregen in hoe en wat er moet worden gevoerd aan verschillende soorten vee om hun gezondheid en groei optimaal te ondersteunen, en technologische processen zijn daarbij van wezenlijk belang. Er zijn meerdere manieren waarop technologie diervoeder en voederprocessen blijft verbeteren.

How Technology Helps Improve Animal Feed Quality and Efficiency

Optimaal gemak dankzij voederformuleringssoftware

De kosten laag, de winsten hoog en de dieren gezond houden, dat zijn de drie belangrijkste voederaspecten voor iedereen in de veesector. Toch kan dat op zichzelf al een uitdaging zijn. Als u te veel van een graansoort of ingrediënt waar veel vraag naar is gebruikt in uw voedersamenstelling, zit er vaak niets anders op dan de markt af te zoeken naar een betaalbare vervanger zodra de eigen verbouwde voorraden van uw bedrijf op zijn. Als u te weinig gebruikt van een ander ingrediënt, wordt de gezondheid van uw vee slechter en kan het niet op de markt worden gebracht. Voederformuleringssoftware helpt deze problemen te verminderen en doet dat ook al vele jaren.

De software is ideaal voor gebruik in voederfabrieken voor de controle en het beheer van zaken zoals:

  • het creëren van geperfectioneerde multiblends voor klanten;
  • het juist toewijzen van ingrediënten volgens kostprijs of recept;
  • het mengen van de voorraden bulkvoeder volgens de typische vraag in de winkel;
  • het creëren van blends met nauwkeurige ingrediënten om huidige gezondheidsproblemen bij vee te voorkomen.

Omdat deze software het gebruik van grondstoffen beheert, kunnen voederwinkels en -fabrieken de gebruikte materialen, de kosten van die materialen en de algemene kwaliteit van het eindproduct nauwlettend opvolgen. Hoewel manueel mengen lang geleden de norm was, laten de softwareprogramma’s, zoals Adifo Software, weinig ruimte voor fouten, wat voor deze bedrijven een enorm voordeel kan zijn.

Technologie helpt specifieke uitdagingen voor de voederindustrie te overwinnen

Het recente voorval met de Chinese invoerheffing op sojabonen die zijn geproduceerd in de VS is een goed voorbeeld van hoe federale ideeën en politiek landbouwprocessen kunnen beïnvloeden. Terwijl de sojaboonkwestie exporterende boeren harder treft dan de veehouders, kan ze in de toekomst ook gevolgen hebben voor hen. Als de lage vraag naar het gewas er bijvoorbeeld toe leidt dat de prijzen van dit jaar geteelde sojabonen veranderen, zullen boeren natuurlijk meer voederingrediënten op basis van soja willen gebruiken om te profiteren van de lage kosten. Technologie, zoals voederformuleringssoftware, kan dat proces vergemakkelijken door gemalen soja te gebruiken in voederrecepten in plaats van duurdere ingrediënten.

Technologie verhoogt algemene voedingswaarde van voeder

Voor de kwaliteit is het van cruciaal belang dat het voeder de juiste voedingswaarde heeft, wat moeilijk kan zijn om te verwezenlijken wanneer de voedingswaarde bepaald wordt door de kwaliteit van het gebruikte graan of ingrediënt. Te veel boeren die een beroep doen op manueel gemengde voeders verspillen veel van de beschikbare middelen om de dieren voeder zonder de juiste voedingswaarden te geven.

Dankzij technologie kunnen de ingrediënten correct worden geanalyseerd in real time zodat voederfabrieken ze snel kunnen veranderen en bewerken. Daardoor behoort precisievoederen, waarbij dieren worden voorzien van wat ze nodig hebben om een optimale productie te bereiken zonder onnodige verspilling van ingrediënten, nu tot de mogelijkheden.

Over het algemeen lijkt het alsof technologie en landbouw mijlenver uit elkaar liggen, maar technologie is met alles vervlochten, dus ook met de landbouwsector. In de toekomst zijn er ongetwijfeld weer veel nieuwe manieren waarop technologie wordt geïmplementeerd en gebruikt voor verschillende landbouwprocessen.

Kunnen wij u helpen?

Wil u weten welk Adifo product het beste aanleunt bij wat u nodig heeft? Of wil u gewoon meer informatie over onze oplossingen? Contacteer ons en we helpen u graag verder.