Met een wereldbevolking die binnen de tien jaar zal stijgen tot 8 miljard, komt er een nakend tekort aan zo goed als elke geproduceerde voedselbron of grondstof. Duurzaamheid is tegenwoordig meer dan een eenvoudig modewoord van milieuorganisaties, het is de maatstaf waartegenover vooruitgang wordt afgemeten. Precisielandbouw mag dan al jaren gekend zijn, precisievoeding blijft een nieuw concept. Ontdek hier hoe het kan helpen om tot duurzame veeteelt te komen.  

How Precision Feeding Promotes Sustainable Livestock Production

Wat is precisievoeding?

Precisievoeding houdt in dat men het afval van voer en grondstoffen daalt door dieren de exacte hoeveelheid voer te geven die nodig is om tot optimale productie te komen. Het wordt al uitvoerig gebruikt in de zuivelindustrie sinds de droogte van 2012 die bij producenten heel wat voeder problemen veroorzaakte. Het heeft echter ook toepassingen voor een ruim assortiment vee en pluimvee soorten. Door het beheer van kwaliteitsdata en recepten, is de gebruiker verzekerd dat elk dier exact krijgt wat het nodig heeft zonder kostbare grondstoffen te verspillen die men elders kan gebruiken.

Hoe optimaliseert precisievoeding efficiëntie en winstgevendheid?

Generally speaking, precision feeding reduces the inputs required on the farm, which lowers farm overhead and improves profitability. A University of Florida study found that cows fed a precision diet produced greater milk yields than those fed a standardized diet. A University of Minnesota study found that taking steps to reduce milk urea nitrogen to 10 milligrams per deciliter through dietary changes reduced the nitrogen lost in urine by between 1-5 pounds per month as well as a reduction in feed costs between $3-$7 per cow per month. U of MN also recommended regular careful management of recipe management and quality data management for successful precision feeding operations.

Op welke manier is het vitaal voor duurzame veeteelt?

In het algemeen zorgt precisievoeding voor een daling van de vereiste input bij boerderijen ter plaatse, wat de vaste kosten doet dalen en de winstgevendheid verhoogt. Een studie van de Universiteit van Florida toont aan dat koeien die een precisie dieet volgen, meer melk geven dan koeien op een standaard dieet. Een studie van de Universiteit van Minnesota ontdekte dat stappen ondernemen om melk ureum stikstof te verminderen naar 10 milligram per deciliter via aanpassingen in het dieet, leidt tot een daling van verloren stikstof in de urine tussen de 1-5 pond per maand alsook een verlaging van de voederkosten tussen de 3-7 dollar per koe, per maand. De Universiteit van Minnesota stelt ook voor om regelmatig en voorzichtig het beheer van recepten en kwaliteitsdata te managen om zo succesvol te precisievoeren.

Hoe speelt precisievoeder een rol in dierengezondheid?

Precisievoeding zorgt voor een aantal verbeteringen in de gezondheid van dieren. Dit zorgt ook voor een onmiddellijke toename van winst en algemene efficiëntie. Door voederrantsoenen te herleiden naar de exacte niveaus die nodig zijn om aan precisievoeding te doen, verbeter je veel gezondheidsproblemen bij dieren. Onevenwichtige voeding staat vaak aan de basis van veel van die problemen, zoals een lagere productiviteit van vee en een verlaagde efficiëntie bij voortplanting. De nood aan kwaliteitsvol beheer van data en recepten kan ook ondervoeding voorkomen wat ontstaat door een gebrek aan variatie in de voedingsstoffen.

Precisievoeding gaat een lange toekomst tegemoet voor zowel grote als kleine producenten. Het biedt duurzame opties die diepgaande voordelen zullen opleveren voor alle betrokken partijen.

 

Kunnen wij u helpen?

Wil u weten welk Adifo product het beste aanleunt bij wat u nodig heeft? Of wil u gewoon meer informatie over onze oplossingen? Contacteer ons en we helpen u graag verder.