Een te hoog gehalte aan ethyleenoxide leidde onlangs tot een golf van recalls in de voedingssector. Toen ook het bindmiddel johannesbroodpitmeel de dans niet ontsprong, zette Goodlife Foods meteen alle zeilen bij. De producent van diepvriessnacks spoorde dankzij Bestmix in de kortste tijd de terug te roepen producten op, waardoor het de impact van de recalls tot een absoluut minimum wist te beperken.

 

GoodLife Foods is één van de grootste Europese leveranciers op het gebied van vriesverse snacks, waaronder loempia's, frikandellen en hamburgers. Eén van de vlaggenschepen is de populaire Bicky Burger. Het bedrijf telt acht productvestigingen in België, Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk en stelt in totaal meer dan zeshonderd mensen te werk. GoodLife Foods produceert dagelijks ruim vier miljoen snacks, waarmee het de retailmarkt, foodservice en business-to-businesspartners bereikt.

goodlife blog

Wat voorafging

Vorig jaar troffen voedselveiligheidsautoriteiten te hoge gehaltes residu van gewasbescherming aan in verschillende producten. De boosdoener is ethyleenoxide, een stof die Europa bant, maar elders in de wereld wel nog in gebruik is om schimmels en salmonella te weren. De recalls spitsten zich in eerste instantie vooral toe op sesamproducten. Later volgden nog verschillende specerijen en het bindmiddel johannesbroodpitmeel (E410). Het resultaat was een grootschalige recall van enkele honderden voedingsmiddelen: van ijs, over bakkerijproducten tot snacks.

De uitdaging

Johannesbroodpitmeel is aanwezig in verschillende referenties van Goodlife Foods. “Het ging om twee productgroepen: grondstoffen die we zelf verder verwerken en kant-en-klare sauzen die we rechtstreeks aankopen”, verduidelijkt Quality Systems Officer Joyce Lubbers. “Toen een producent ons de kans op een recall signaleerde, gingen we meteen tot actie over.”

flexi

De oplossing

Joyce Lubbers kon met behulp van Bestmix in geen tijd de aanwezigheid van johannesbroodpitmeel met een (mogelijk) hoger gehalte aan ethyleenoxide binnen de productiecycli opsporen. “De handige filters op basis van grondstof, eindproduct en locatie vormden een grote hulp. Bestmix liet ons toe om snel de correcte stappen te zetten.”

Het alternatief

“Onze acht productiesites hebben samen vier verschillende ERP-pakketten in gebruik”, gaat Joyce Lubbers verder. “Bestmix is voor zover ik weet de enige formulatiesoftware die de informatie uit die vier ERP-pakketten en vanuit de verschillende locaties in één overzicht kan integreren. Mochten we niet over Bestmix beschikken, dan vergde het lokaliseren van de terug te roepen producten ons een veelvoud van uren tot zelfs dagen. Dat terwijl elke seconde telt om onze supply chain zo weinig mogelijk te belasten en de kosten te beperken.”

De impact van BESTMIX®

Joyce Lubbers ontdekte Bestmix bij haar vorige werkgever. Toen ze de rangen van Goodlife Foods versterkte, signaleerde ze meteen de nood van een nieuw formulatiepakket. “Ik miste vooral een helikopterkijk. Verschillende vestigingen hanteerden hun eigen formulatiemethodes, waardoor het  oproepen van grondstoffeninformatie te omslachtig en te stroef verliep. Het opmaken van declaraties kon eveneens gestroomlijnder.”

 

Goodlife Foods nodigde vier softwareleveranciers uit. “We hadden een lijstje met vereisten voor ogen. Bij Bestmix konden we de meeste vakjes aanvinken. De voordelen manifesteren zich op verschillende manieren. Wanneer we eenzelfde klant vroeger vanuit onze verschillende fabrieken beleverden, dan ontving die telkens een andere declaratielay-out. Nu bundelen we alle info in één overzichtelijke declaratie. Dankzij Bestmix roep ik nu in één muisklik alle referenties met specifieke grondstoffen op. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer een klant ons vragen rond halal voorlegt. De snelheid en efficiëntie waarmee we recent onze recall uitrolden, bevestigt andermaal dat we de juiste beslissing hebben genomen.”