Nutriscore blog

Voeding speelt een grote rol bij een goede gezondheid. De etikettering van voeding is strikt gereglementeerd en de achterzijde van verpakkingen bevat een schat aan informatie. In de eerste plaats moet de Nutri-Score een impact hebben op het koopgedrag van de mens zodat die gezondere keuzes kan maken zonder daar al te veel moeite voor te doen. Een eenvoudige score van A tot E op de voorzijde van de verpakking (FOP) geeft aan hoe gezond het product is dat consumenten kopen. 

Een stand van zaken voor de Nutri-Score in Europa

7 landen kozen ervoor om het Nutri-Scoresysteem in te voeren. Naast Frankrijk, waar de Nutri‑Score oorspronkelijk werd uitgevonden en voor het eerst werd ingevoerd, hebben ook België, Spanje, Duitsland, Zwitserland, Nederland en Luxemburg voor dit FOP-etiketteringssysteem gekozen. België, Duitsland, Spanje en Zwitserland hebben het systeem al in gebruik genomen. Nederland is zo goed als klaar met het wettelijke kader voor het systeem. Bij voorschriften voor de voedseletikettering komen er altijd heel wat verschillende standpunten kijken die besproken moeten worden.

Dit is zeker het geval bij de FOP-etikettering. Sommige mensen vinden dat de Nutri-Score verplicht moet worden, terwijl anderen vinden dat het systeem tekortschiet omdat koolzuurhoudende dranken met kunstmatige zoetstoffen een betere score krijgen dan bijvoorbeeld olijfolie. Om deze punten van kritiek aan te kaarten, hebben deze landen een samenwerking opgestart die bestaat uit een stuurgroep. Enerzijds is deze stuurgroep bezig om meer producten met een Nutri-Score op de verpakking te hebben. Anderzijds moet een wetenschappelijk comité de wetenschappelijke vraagstukken en mogelijke aanpassingen van het Nutri-Scoresysteem onder de loep nemen.

Europese Green Deal

De Europese Commissie heeft de Europese Green Deal in het leven geroepen. Die bestaat uit een reeks beleidsinitiatieven om haar economie duurzamer te maken. Voedselsystemen spelen een belangrijke rol in de economie en moeten eerlijker, gezonder en milieuvriendelijker worden. Alle voedselgerelateerde doelstellingen worden samengebracht in de strategie ‘van boer tot bord’. Onder meer de FOP-etikettering maakt deel uit van dit plan om de doelstellingen te verwezenlijken. Daarom heeft de Europese Commissie besloten om tegen eind 2022 een EU-mandaat voor te bereiden om op die manier een regeling voor de verplichte FOP-etikettering voor de hele EU vast te stellen. Ondertussen blijven de genoemde landen werken met de Nutri-Score als vrijwillige FOP-etikettering. 

Hoe kunt u de Nutri-Score eenvoudig vermelden op uw etiketten?

Wist u dat BESTMIX® Recipe Management volledig is uitgerust om de score automatisch te berekenen? Dit biedt voedselproducenten nieuwe mogelijkheden om deze informatie voor hun producten in een mum van tijd te verstrekken. Of u nu werkt in de kaas-, dranken- of andere branche, met BESTMIX® kunt u de FOP-etikettering van uw producten correct berekenen. Met één klik genereert BESTMIX® de Nutri-Score op basis van de voedingsinformatie. Zelfs als de voedingswaarde wijzigt door veranderingen in de ingrediënten, wordt de Nutri-Score herberekend. Vanaf de eerste fasen van het ontwerp van recepten tot het eindproduct: de Nutri Score is altijd up-to-date!  

 

Vraag een demo aan en ontdek wat BESTMIX® voor u kan betekenen!