feedplant

Hoe zit het met de continuïteit van diervoederfabrieken over de hele wereld?

Uiteraard heeft COVID-19 de werking van de voedingssector verstoord. De maatregelen die de afgelopen weken zijn genomen, hebben zowel een impact op ons persoonlijke leven als op de manier waarop onze sector functioneert. We maken moeilijke tijden door die ons ertoe aanzetten om de bedrijfscontinuïteit op 3 niveaus te bekijken:

  • de continuïteit van de toeleveringsketen verzekeren,
  • de productie verzekeren en garanderen,
  • de aandacht en zorg voor mensen (zowel werknemers als klanten en leveranciers).

 

In een reeks van drie blogartikelen gaan we dieper in op elk van deze aspecten. We beginnen dit eerste artikel met de uitdagingen in de toeleveringsketen.

Onderbrekingen in de wereldwijde toeleveringsketen

Wereldwijd is de toeleveringsketen van grondstoffen en eindproducten zwaar verstoord. Er worden dan ook volop bedrijfscontinuïteitsplannen opgesteld. Wat de Europese sector op dit moment echter zorgen baart, zijn de mogelijke verstoringen in de toeleveringsketen van voeder, nadat het product uit de productiefabriek is verzonden. Binnenlands transport kan een probleem vormen voor de tijdige beschikbaarheid van grondstoffen of producten. De maatregelen van verschillende landen hebben het transport vertraagd of zelfs volledig lam gelegd. EU-commissaris Ursula von der Leyen heeft verklaard dat er een einde moet komen aan de vertragingen aan de grenzen en zij heeft er bij de landen op aangedrongen hun grenzen 15 minuten te openen voor vrachtwagens; interessant omdat wegtransport goed is voor 75 % van het vrachtvervoer binnen de EU. Deze maatregelen zullen wellicht een positief effect hebben op de toelevering.

 

In China, waar de uitbraak begon, hebben verschillende voederfabrikanten bevestigd dat de productie weer op een productieniveau van 80-90 % ligt, maar daarnaast zijn er ook diverse meldingen over productieachterstand, lage voorraden en een tekort aan belangrijke grondstoffen. Ook de VS en Rusland worden geconfronteerd met sterke prijsschommelingen en alle leveringen die nu binnenkomen, hebben vertraging. Het zou kunnen dat de situatie in april/mei verslechtert en de vertragingen nog oplopen.

Bron: FeedInfo’s Covid 17 Roundup: https://youtu.be/mKrsHea-3cQ

 

feed production storage

Hoe kan software u door moeilijke tijden loodsen?

De productie van stabiele en kwalitatieve producten kan enkel gegarandeerd worden via flexibele tools voor receptuurbeheer die gebaseerd zijn op accurate informatie over toelevering en materialen (beschikbaarheid, prijs en kwaliteit). Onjuiste informatie als elementaire input gebruiken, leidt onvermijdelijk tot verkeerde conclusies en productie. Daarom is een goede verbinding tussen uw ERP-systeem en uw formuleringssoftware enorm belangrijk.

 

De MILAS-oplossing van Adifo beschikt over alle relevante voorraad- en toeleveringsgegevens en stuurt deze automatisch naar uw formuleringssysteem. Uw formuleringssysteem heeft dan een centrale omgeving nodig waar u al deze cruciale informatie kunt verzamelen, raadplegen en gebruiken om zo de juiste beslissingen te nemen.

In de BESTMIX-oplossing van Adifo wordt al deze cruciale informatie verzameld in de Multiblend-omgeving.

Wat is Multiblend?

Multiblend is een van de krachtigste berekeningsalgoritmes in de BESTMIX-formuleringssoftware.

Hiermee kunt u in 1 keer de optimale toewijzing van ingrediënten bepalen voor meerdere productievestigingen! En dit voor meerdere periodes, rekening houdend met de beschikbaarheid van ingrediënten en alternatieve aankoopmogelijkheden.

Dit betekent dat tijdens de optimalisatie de nood aan ingrediënten voor één product de nood aan andere producten zal beïnvloeden.

Via wereldwijde beperkingen op uw materialen en efficiënte wat-als-scenario’s kunt u elk logistiek probleem oplossen, anticiperen op marktschommelingen en het gebruik van alternatieve materialen evalueren.

Resultaat: een duidelijk overzicht van het verbruik per productievestiging en per periode. Zodra de resultaten goedgekeurd zijn, kunt u in één keer rapporten en labels creëren voor alle producten in uw fabriek. Deze informatie kan dan ook rechtstreeks naar het ERP-systeem worden gestuurd.

 

In deze moeilijke tijden is het een goed idee om uw ERP- en formuleringssysteem grondig door te lichten en na te gaan hoe sterk ze met elkaar verbonden zijn (in beide richtingen). Want per slot van rekening wilt u de juiste aankoop- en productiebeslissingen nemen die uw bedrijf doen renderen.

Benieuwd hoe BESTMIX® Multiblend ook de aankoopbeslissingen van uw bedrijf kan vergemakkelijken? Ontdek de vele mogelijkheden en voordelen van deze krachtige software. 

 

Activeer nu uw GRATIS testaccount

Meer informatie over Multiblend?

Bekijk de webinar: Multiblend introductie
Bekijk de webinar: Multiblend (geavanceerde functionaliteit)