2018 was een topjaar voor de veeteelt industrie. Men stelde vast dat de algemene vraag voor een groeipercentage van 2% zorgde, wat neerkwam op een verbazingwekkende 102.4 miljard pond geproduceerd vlees. Maar wat in 2019? Kunnen we ons aan dezelfde groei verwachten of zwakt deze geleidelijk aan af? Wat gebeurt er met de stokprijzen? Welke impact kan dit hebben op het beschikbare voederbudget van boeren om op een effectieve manier te blijven produceren? In deze grondige samenvatting krijg je een overzicht van de industrie gerelateerde voorspellingen door de USDA, Poultry Prospective en Purdue University. 
predictions 2019

Verwachtingen

De huidige USDA projecties verwachten dat het groeipercentage van 2% ook dit jaar aanhoudt. In 2018 steeg alleen de prijs van vleeskuikens terwijl die voor de rest van de industrie laag bleef. Dit jaar wordt verwacht dat de prijs van rundvlees en kalkoen stijgt, terwijl die van varken en vleeskuiken blijft dalen. Deze stijgingen zijn gebaseerd op een toenemende exportmarkt, terwijl de prijs van varkensvlees laag blijft door handelstarieven. Na de Duitse paniek rond een eventuele dioxine crisis enkele jaren terug, zal de Europese markt zich blijven herstellen aan een traag tempo. 

Op basis van het vee rapport van de USDA, dat door de government shutdown wel slechts is gebaseerd op data van juli 2018, wordt verwacht dat de vee productie zal stijgen met 3%, terwijl men denkt dat de export van rundsvlees toeneemt met 2%. Dat is heel wat minder dan de gigantische sprong van 11% in 2018. Als de extreme droogte en overstromingen blijven aanhouden in Australië, dan kan dat bedrag nog omhoog schieten. Michael Langemeier van Purdue University stelde echter een uitgebreid rapport samen dat de trends bestudeert in de voederprijzen. Hij anticipeert verliezen van 25$ per kop tijdens de eerste twee kwartalen van 2019, verliezen hoger dan 25$ per kop in het derde kwartaal en de beste mogelijkheid voor break-even prijzen in het laatste kwartaal. Voor de globale productie van rundervlees wordt een blijvende groei voorspeld tot 2023.

Varkens en gevogelte

Men verwacht dat de productie van varkensvlees recordhoogtes bereikt dit jaar omdat producenten hun kuddes blijven uitbreiden ondanks de teleurstellende marktprijzen. De exportmarkt daarentegen blijft wel zeer sterk ondanks de ingevoerde handelstarieven, men verwacht een groei van 6% in 2019. Dit kan een hulp zijn voor sommige producenten om bepaalde problemen de kop te bieden die gepaard gaan met een afnemende vraag op de binnenlandse markt.

Op basis van de cijfers van december wordt verwacht dat de productie van vleeskuikens dit jaar groeit met 1%, zonder de uitbreiding van het aantal kuikens wegens de zwakke winstmarges in deze sector. Er wordt verwacht dat de prijzen zullen schommelen tussen $0.94 en $1.00 per pond, in vergelijking met het gemiddelde van $0.98 per pond in 2018. De prijs van kalkoen wordt verwacht te stijgen van $0.80 per pond in 2018 naar $0.83 tot $0.88 per pond in 2019. Dankzij een stijging van 3% in het aantal legkoppels in vergelijking met 2018, verwacht men dat de prijs van eieren daalt van gemiddeld $1.38 per dozijn in 2018 naar $1.22 tot $1.29 in 2019. De Europese productie van pluimvee wordt ook verwacht te blijven stijgen, zij het aan een trager tempo dan in het verleden door de markt verzadiging in Polen, het Europese land met de meest vooraanstaande pluimvee productie.

Een voorbereid mens...

Wat kunnen we verwachten voor grondstoffen in het algemeen? Dr. Paul Aho, een pluimvee industrie economist, besprak dit probleem grondig op de 2019 International Production and Processing Expo. Hij had het over China’s engagement om 10% ethanol toe te voegen aan hun benzine, wat de grondstof prijzen zal opdrijven, inclusief die van maïs en sojabonen.

2019 biedt heel wat groeimogelijkheden, maar terugkerende lage prijzen in sommige gebieden van de vee productie kan het producenten moeilijk maken. Hierdoor groeit de nood naar voederbedrijven die kunnen besparen in hun activiteiten om zo een deel van de markt te veroveren en ook te behouden door middel van een goede klantenservice wanneer de prijzen opnieuw beginnen te stijgen. Maar slaagt uw huidige voeder software erin om met deze marktinvloeden om te gaan? Adifo Software kan de zuinigheid, efficiëntie en kwaliteit van uw activiteiten verbeteren. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie over hoe onze scherpe software uw voederbedrijf kan versterken.