Nutrifeed bijzonder tevreden over integratie BESTMIX® en SAP

“BESTMIX®  stelt ons in staat om heel nauwkeurige berekeningen te maken. Elke gram is voorspelbaar en dat leidt tot een hogere kwaliteit van onze producten en garandeert een optimale groei van de jonge dieren. De koppeling van BESTMIX®  met SAP heeft ervoor gezorgd dat R&D en productie nu veel nauwer betrokken zijn bij het logistieke en aankoopproces. We werken efficiënter omdat we ons meer bewust zijn van de bedragen.” zegt Johan Lemmen,  manager R&D department bij Nutrifeed.

Download de Nutrifeed case study hier.

Met 15.300 leden in Nederland, België en Duitsland is de coöperatie FrieslandCampina de vierde grootste zuivelorganisatie en de grootste zuivelcoöperatie ter wereld. Ze levert verse melkproducten, melkproducten in poedervorm, kaas, boter en zuivelingrediënten, en verdeelt ruim veertig bekende merken binnen Europa, Azië, Afrika, en Amerika.

De hoogwaardige nutriënten uit de reststromen van kaas en boter worden opgevangen en gedroogd. De afdeling Nutrifeed mengt ze tot eindproducten voor de veevoedersector. Nutrifeed produceert jaarlijks zo’n 40.000 ton melkvervangers en 60.000 ton zuivelconcentraten voor de mengvoerindustrie.

Het mengproces

In de productiehal vermengt Nutrifeed de eigen zuivelstromen met aangekochte ingrediënten. De grondstoffen worden batch per batch bewaard in 48 relatief kleine silo’s. Omdat de kwaliteit van de grondstoffen danig kan verschillen, wordt elke partij geanalyseerd en deze gegevens dienen als input voor het mengproces. Het mengen gebeurt in vier grote mengers. Wanneer een silo leeg is, wordt de volgende batch geanalyseerd en wordt het mengrecept opnieuw berekend. Vervolgens gaat het eindproduct naar de afzaksilo. Het hele productieproces is vrij van buizen om versleping te vermijden. Alle transport gebeurt met trolleys op rails en de ingrediënten worden vanuit de trolley in de menger geblazen, zonder verlies.

Gezocht: een optimalisatiepakket dat communiceert met SAP

Omdat het formuleren en optimaliseren van een recept een goede samenwerking vereist tussen R&D, logistiek, aankoop en productie, is het voor Nutrifeed belangrijk om te beschikken over een pakket dat dit proces ondersteunt en dat kan communiceren met de bedrijfssoftware, in dit geval SAP. Nutrifeed maakt al jaren gebruik van SAP voor de automatisering van boekhouding, aankoop, verkoop en magazijn. Het grondstofverbruik in de fabriek werd echter nog met diverse niet gekoppelde systemen bijgehouden, wat een belemmering betekende in het streven naar up-to-date bedrijfsgegevens.

Toen in 2005 besloten werd om SAP ook in de fabriek te introduceren, werd tevens de zoektocht opgestart naar een nieuw en krachtig optimalisatiepakket. De oude oplossing liep immers op haar laatste benen en nieuwe ontwikkelingen werden niet ondersteund.

Adifo en BESTMIX®

“Adifo, leverancier van degelijke programma’s voor de veevoedersector, pakte op dat moment net uit met de Windowsversie van BESTMIX® , hun succesvolle optimalisatiepakket. Bovendien was Adifo in staat om de nodige links te voorzien met SAP. De keuze was dus snel gemaakt”, vertelt Johan Lemmen.

In april 2005 begon SAP met de implementatie en Adifo sprong telkens in wanneer een fase afgerond was. “Adifo heeft ons een heel ervaren consultant toegewezen en de samenwerking verliep dan ook erg vlot. Ik ben zelf geen informaticus, maar werd bijzonder goed ondersteund”, getuigt Johan Lemmen.

BESTMIX®  als cruciale schakel

Eer het bij Nutrifeed tot mengen komt, zijn daar heel wat berekeningen aan vooraf gegaan. Om te beginnen formuleert de R&D afdeling in BESTMIX®  een ‘single blend’ recept volgens de nutritionele eisen. Dit laat nog enige vrijheden toe. De afdeling Logistiek & Inkoop herformuleert dit in BESTMIX®  naar een ‘multiblend’ recept, rekening houdend met de bestaande voorraad, de inkoopcontracten en de verwachte verkoop. Vervolgens is het wachten op de analyseresultaten van de inkomende grondstoffen, die vaak licht afwijken van de specificaties. Vervolgens wordt BLOMS ingezet, de lotoptimalisatiemodule van Adifo die voor Nutrifeed werd omgebouwd om te kunnen werken in een productieafdeling. BLOMS herberekent het recept volgens de procentuele afwijkingen, opnieuw rekening houdend met de eigen voorraad. In het merendeel van de gevallen kan er daarna gemengd worden, maar soms is een goed compromis onmogelijk en begint het van voor af aan bij de R&D afdeling. Nutrifeed heeft ook de labelmodule van BESTMIX®  aangekocht, zodat na het mengen elke zak een label krijgt met de exacte samenstelling van het eindproduct.

Besluit

“BESTMIX®  is een erg uitgebreide en krachtige standaardoplossing die staat als een huis. Het heeft een tijdje geduurd eer we alles in de vingers hadden, maar na een jaar kwamen er zelden nog vragen. Ondertussen kan ik de meeste problemen zelf oplossen. Wij zijn erg tevreden over de snelle en correcte ondersteuning van Adifo. Als bedrijf in de veevoersector kan je onmogelijk aan Adifo en BESTMIX®  voorbij”, besluit Johan Lemmen.